Kolači koji se brzo prave veoma su popularni i omiljeni u posljednje vrijeme. Donosimo vam recept za neodoljivu poslasticu, a potrebno je da izdvojite samo pet minuta vašeg dragocjenog vremena.
Sastojci:
• puter za podmazivanje pleha
• 225 grama tamne čokolade (70% kakaa)
• 225 ml slatke pavlake
• jedna četvrtina kašičice soli
• kakao
Priprema
Podmažite pleh s malo putera, a zatim ga prekrijte pekarskim papirom tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na laganoj vatri. U drugom plehu, srednje veličine, ugrijte slatku pavlaku na laganoj temperaturi. Kada se pavlaka dobro zagrije (vrela na dodir) skinite je s ringle i ubacite so. Promiješajte.
Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano miješajte, sve dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smjesu prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite.
Kada je kolač ohlađen, izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Ukrasite s malo kakaa i kokosovog brašna te isijecite.
(Sead M.)