Ovaj kolač idealan je za tople ljetne dane, a dodatni plus je što se ne peče, što ga čini savršenim desertom bez potrebe za uključivanjem rerne.
Sastojci:
Za marcipan:
300 g oguljenih badema (mogu i neoguljeni)
135 g datula
1 kašičica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Za sloj od brusnica:
200 g suhih brusnica bez šećera (ili zaslađenih jabučnim sokom)
100 g malina
2 kašike agavinog sirupa
1 kašika kokosovog ulja
Za kremu od limuna:
180 g indijskih oraščića
120 ml kokosovog mlijeka
60 ml kokosovog ulja
60 ml javorovog sirupa
30 ml limunovog soka
½ kašičice rendane korice limuna
1 kašičica ekstrakta vanilije
½ kašičice soli
Priprema:
Marcipan baza: Sve sastojke za marcipan usitnite u sjeckalici dok ne dobijete glatku smjesu.
Polovinu utisnite u posudu veličine 20x20 cm i stavite u zamrzivač. Drugu polovinu ostavite na sobnoj temperaturi.
Voćni sloj: Sve sastojke za sloj od brusnica izmiksajte u blenderu – ne potpuno, neka ostanu komadići voća.
Polovinu premažite preko zamrznutog marcipana i vratite u zamrzivač. Drugu polovinu ostavite vani.
Krema od limuna: U snažan blender prvo dodajte tečne sastojke, zatim suhe. Izblendajte u glatku kremu.
Prelijte polovinu kreme preko voćnog sloja i zamrznite.
Sastavljanje:
Između dva papira za pečenje razvaljajte preostali marcipan na veličinu kalupa i pažljivo stavite preko kreme.
Na to premažite ostatak sloja od brusnica, a zatim prelijte preostalom kremom od limuna.
Zamrzavanje:
Ostavite kolač u zamrzivaču nekoliko sati, najbolje preko noći. Kolač se brzo omekšava na sobnoj temperaturi, pa ga držite u zamrzivaču i izvadite neposredno prije posluživanja.
(Sead M.)