Zbog jednostavnosti pripreme, ovaj kolač je u samom vrhu liste recepata. Nema brašna, nema jaja, a još se i ne peče, pa koga ne bi pravio barem jednom sedmično?!
Sastojci:
podloga:
400 g mljevenog keksa
250 g šećera u prahu
125 g putera
100 ml mlijeka
sok 1 limuna
čokoladni dio:
100 g čokolade
20 ml ulja
mliječna krema:
250 g mlijeka u prahu
400 g šećera
100 ml vode
150 g putera
Krenut ćemo od podloge. Najprije sameljite keks, ili kupite već samljeveni. U dubljoj zdjeli pomiješajte kockice putera sobne temperature i šećer u prahu, pa mikserom izradite kremu. Dodajte i mlijeko, pa ga umiksajte. U smjesu dodajte mljeveni keks i iscijeđeni sok limuna, pa rukama dobro umijesite sastojke. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa ili tepsije u kojoj ćete praviti kolač.
Ostavite u frižider, pa napravite preljeve od čokolade. U šerpicu izlomite čokoladu, prelijte je uljem i na laganoj vatri miješajte dok se čokolada u potpunosti ne istopi. Sa dobivenim preljevom premažite podlogu i vratite u frižider oko jedan sat.
Potom, pripremite završni sloj. Pomiješajte vodu i šećer, pa na laganoj vatri kuhajte oko sedam minuta uz povremeno miješanje. Agdu skinite s vatre, pa u nju ubacite kockice putera, te mikserom sjedinite sastojke. U kremu, na kraju, umiksajte i mlijeko u prahu. Kremom prelijte kolač i vratite ga u frižider na potpuno hlađenje.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.