30.10.2023. 10:39
6
"Mi smo licemjeran narod. U Saudijskoj Arabiji je preksinoć bio boks meč Furyja i Ngannoua i čitava bulumenta arapskog svijeta je bila na tom meču. Sve ijedno dešavanje u čitavom svijetu je održano"
U sarajevskoj Zetri je sinoć održan i drugi koncert srbijanske pjevačice Aleksandre Prijović.

I drugi koncert je bio u potpunosti rasprodan, a Prijović je napravila sjajnu atmosferu.

Večeras je na rasporedu i treći njen koncert u Sarajevu, a svi se održavaju u okviru turneje koja nosi naziv "Od istoka do zapada". Aleksandri predstoji još pet koncerata u Areni Zagreb, zatim tri u sportskom centru Čair u Nišu, i jedan u Tuzli krajem decembra.

Direktor Hayat produkcije Ahmed Švrakić je za naš portal govorio o koncertima srbijanske pjevačice u Zetri.

"Koncert Aleksandre Prijović je organizovan na 'crno'. Ustvari nisu regulisana autorska i srodna prava kod Fonograma i kod AISA što su u slučaju Zagreba i Beograda morali regulisati. Znači, u svijetu ne postoji koncert koji se smije održati a da nisu regulisana autorska i srodna prava za taj isti koncert. To se samo dešava u Sarajevu, odnosno u Bosni i Hercegovini. Za ovaj koncert nisu regulisana ta prava", kazao nam je Švrakić na početku.

Na pitanje kako je to moguće odgovara da ne zna, te da sistem treba da odgovori na to pitanje.

"Ne mogu kolektivne organizacije da zabrane koncerte, to može da uradi inspekcija, policija, znači to mora da uradi vlast i ne samo ovaj koncert kao ovaj koncert već sve ijedan koji se radi nezakonito, a ova sva tri koncerta su urađena mimo zakona. Da li će se naknadno organizator sjetiti pa regulisati, ja prosto sumnjam. I to je problem Sarajeva i s tim se uništava kultura Bosne i Hercegovine jer taj novac ide dalje u razvijanje kulture same Bosne i Hercegovine. Dakle, to je osnovni problem koncerata svih koji se kod nas dešavaju i mi se godinama pokušavamo boriti sa našim vlastima da oni preuzmu svoju odgovornost i da počnu da rade svoj posao za koji primaju plate tj. da zabrane koncerte koji nisu u zakonskoj regulativi. Znači, ovi koncerti koji se dešavaju u Beogradu i Zagrebu moraju se riješiti, prvenstveno, sva autorska i srodna prava pa se tek onda može održati koncert. U Sarajevu i Bosni i Hercegovini to nažalost nije slučaj i prosto to je temelj kulture i zbog toga mi kaskamo za regionom kada je u pitanju muzika i kultura", rekao je Švrakić.

O čitavoj "gunguli" oko održavanja koncerta u vrijeme dok u Gazi gine palestinski narod on kaže da smo "mi licemjeran narod".

"U Saudijskoj Arabiji je bio preksinoć boks meč Tysona Furyja i Ngannoua, čitava bulumenta arapskog svijeta je bila na tom meču, Formula 1 je isto bila...sve ijedno dešavanje u čitavom svijetu je održano. Prekjučer je naš Željko Bebek održao predivan koncert u Zagrebu povodom 50 godina Bijelog dugmeta, znači čitav svijet živi. Na kraju krajeva, čitav svijet je, nažalost, i živio kada je bilo bombardovanje Sarajeva. To je tako i kako treba protiv toga mi da se borimo? Mene boli svaka rana i svako mrtvo dijete, da se razumijemo, i ja nisam otišao na koncert Aleksandre Prijović, jer mi iz privatnih razloga nije do slavlja, ali ja govorim realno ono što stvarno jeste. Znači, od Saudijske Arabije pa do čitavog tog arapskog svijeta, nijedan događaj nije odgođen", zaključio je u razgovoru za Source Ahmed Švrakić.

(Ajdin B.) 

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.