8.1.2024. 15:57
4
"Cetinski je veliki pjevač ali poveznica sa Sarajevom ne postoji. Mladenu Vojičiću Tifi je Sarajevo ostalo dužno za sve ono što je dao u ratu"
U februaru se navršava 40. godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a taj vrlo značajni datum u historiji grada će biti obilježen koncertom Tonyja Cetinskog ispred Vječne vatre.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda na svojim Facebook profilima najavili su koncert poznatog hrvatskog pjevača.

"Obilježavanje 40.godina od održavanja ZOI 84 i poklon našem gradu, građanima i turistima. Sarajevo je opet centar Evrope i svijeta u svakom smislu kako davne 1984. godine tako i danas. Dobrodošli", poručili su.

Odluka da se dovede Cetinski na godišnjicu Olimpijade, u najmanju ruku, nije najbolje dočekana u javnosti.

Organizatorima se najviše zamjera što nisu odabrali neko domaće ime.

Bosanskohercegovački pijanista i kompozitor Vlado Podany je napisao, između ostalog:

“Odvratno, 40 godina od Olimpijade a Vi dovlačite nekog ko nije iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Tony je super, vrhunski izvođač ali što se volite uvlačiti u guzove svima van granica naše zemlje. Sram da vas bude".

Direktor Hayat produkcije Ahmed Švrakić mišljenja je da se Olimpijada veže za ovaj grad, ali se i grad veže za Olimpijadu, pa se trebalo voditi računa o imenima. 

"Recimo,  Tifa i Bijelo dugme koji su 1984. godine izdali album. Tifa, kojem je ovaj grad dužan, sada je bila idealna prilika da mu se grad Sarajevo oduži za ono sve što je dao u ratu i najljepše pjesme o ovom gradu. Olimpijada 1984. godine koju su Tifa i Bijelo dugme obilježili...ja bih volio da sam tako nekog mogao vidjeti", kaže sagovornik našeg portala.

Ističe da bi bilo prvenstveno neke simbolike i poveznice. 

"Tony je veliki pjevač, ali poveznica sa Sarajevom i Olimpijadom apsolutno ne postoji. Upravo iz tog razloga, kao nešto što ima veze s ovim gradom, je upravo Tifa kojem se grad nikad nije odužio a otpjevao je najljepše pjesme ovom gradu, rat proveo u Sarajevu i sve živo dao. Jedan od najboljih albuma Bijelog dugmeta je izašao 1984. godine, a Tifa je bio baš zvijezda te godine, a grad mu je dužan. Da su njega odabrali, sigurno bi bila puna podrška i kolega, ali i nas koji se bavimo i, što se kaže, živimo od muzike. Tonyju Cetinskom svaka čast i nekom drugom prilikom uvijek dobro došao u Sarajevo. Mi privatnici možemo raditi šta god hoćemo, ali budžetski novac mora ostati - kupuj, gledaj, slušaj domaće", zaključio je u razgovoru za Source Ahmed Švrakić.

(Ajdin B.)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.