8.7.2023. 17:26
0
Konaković: Imamo bolji politički ambijent na nivou FBiH, dok se mi približavamo EU Dodik odlikuje Putina
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković govorio je kao panelista na Dubrovnik forumu.

On je govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Politika kao ringišpil

On je kazao da je politika u BiH kao ringišpil, da nekada očekujete da idete gore, a zapravo idete dole, što je jako komplikovano.

- Imamo priču o sigurnosti u BiH, a s druge strane želimo promovisati investicije u državi. Spajamo istok i zapad, ali svake sedmice moramo se vraćati unazad u historiju. Nažalost, imamo ovaj novi momentum prije svega zbog agresije na Ukrajinu. Evropljani su spavali u BiH više od 10 godina dok su drugi nudili novac, projekte i politički utjecaj - rekao je Konaković.

Ističe da se politika proširenja promijenila i da je sada prisutan novi momentum za BiH. Na drugoj strani ističe da postoji niz problema.

- Probudite se i imate veliki problem s negiranjem genocida, slavljenjem ratnih zločinaca. Još nemam odgovor zašto se sve to dešava, pogotovo kada imamo ovaj momentum i kada možemo iskoristiti sve da budemo bliži Evropskoj uniji. Jedan od razloga je i jaka veza političara RS-a sa Putinovim režimom – istakao je Konaković.

Naglašava da dok se radi na reformama Milorad Dodik odlazi u Rusiju i odlikuje Putina.

Vlast na nivou FBiH

Pričao je i o vlasti na nivou FBiH.

- Važno je imati funkcionalnu federalnu vlast. Ona je bila u tehničkom mandatu osam godina. Imamo novu vladu, već su uspjeli usvojiti nekoliko važnih zakona iz sektora energetike. Sada je lakše jer imamo bolji politički ambijent. Jako je teško praviti kompromise. Populizam je najlakše oružje u politici. Možete dobiti jeftine i brze političke poene. Iza sebe, ne morate ostaviti ništa ljudima. Moramo raditi jako svaki dan na političkoj stabilnosti u regiji – kazao je.

Izrazio je nadu da će se shvatiti da postoji šansa. Problematizirao je i pitanje veta u Evropskoj uniji.

- Mogu zamisliti kako mi sa Zapadnog Balkana gledamo vas u EU kada se mi počnemo međusobno raspravljati. Možete zamisliti da budemo dio EU sa vetom u našim rukama. Nadam se da ćete i vi uvidjeti vaš problem sa pitanjem veta. Ne moramo ni glasati prvih nekoliko godina, samo nas pustite unutra - zaključio je Konaković.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.