31.10.2023. 10:20
0
ZDK dobio doze za zdravstvene radnike, uskoro stižu vakcine za gripu za građanstvo
Zeničko-dobojski kanton (ZDK) počeo je, tradicionalno od 40. sedmice u mjesecu, epidemiološki nadzor nad kretanjem sezonske gripe za sezonu 2023/2024. godinu, ali za sada nije zabilježen veći broj oboljelih niti teže komplikacije, potvrdio je Feni načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica.

Akutnih respiratornih infekcija (ARI) u deset gradova i općina toga kantona (podaci bez općina Žepče i Doboj Jug), u prve tri sedmice nadzora ukupno je evidentirano 2.319, dok je oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI) u istom periodu bilo 100. Teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu nije bilo.

"Najvažnije je da nemamo težih kliničkih slika niti komplikacija pa nemamo evidentiranih ni hospitaliziranih bolesnika u bolnicama u Zenici i Tešnju", kazao je Kozica.

Naveo je da se sporadično pojavljuje i koronavirus, ali također bez težih komplikacija.

"Ove će sezone ponovo dominirati sezonska gripa, u odnosu na Covid-19, ali će sigurno biti i Covida. Mi vršimo promociju važnosti vakcinacije protiv sezonske gripe, a upravo smo od Fedralnog zavoda dobili 945 vakcina za vakcinaciju protiv sezonske gripe za naše zdravstvene radnike. Vakcine će tokom sutrašnjeg dana biti distribuirane u zdravstvene ustanove širom kantona, a očekujemo da će za sedmicu ili dvije stići i vakcine koje smo naručili za građanstvo, odnosno za hronične bolesnike. Mi smo tražili 4.000, a odobreno nam je 3.120 vakcina za stanovništvo", ističe Kozica.

Napomenuo je da su i vakcine za građanstvo u veledrogeriji, ali da se trebaju odraditi administrativni poslovi prije njihove distribucije u zdravstvene ustanove. Kozica je pozvao sve koji imaju priliku da se vakcinišu da to i učine jer su ove vakcine sigurne i, kako je naglasio, benefiti od vakcinacije su veliki.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.