16.10.2024. 22:46
0
Ekonomski analitičar Jurčić: BiH bilježi brži napredak od Hrvatske
FOTO: n1
Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić gostovao je u emisiji Pregled dana kod Ilije Jandrića, gdje je komentirao tezu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o tome kako građani nikad nisu živjeli bolje.
Prilikom predstavljanja godišnjeg Izvješća o radu Vlade, Plenković je izjavio da građani Hrvatske žive bolje nego ikad. Međutim, Jurčić naglašava da je realnost drugačija: “Postoji samo jedna Hrvatska. Politika koja je na poziciji izvlači podatke koji im idu u prilog, dok opozicija koristi informacije koje im pomažu u kritici Vlade”, kazao je Jurčić, dodajući da je istina “i jedno i drugo”.

Plenković se oslanjao na nominalne podatke poput rasta plata, ali nedostaje mu komparativna analiza. “Sve je raslo, ali granica siromaštva nije pala – oko 22 posto građana živi na toj granici. Postavlja se pitanje čemu služi Vlada, država i ekonomska politika, koja bi trebala smanjiti broj onih na granici siromaštva”, pojasnio je Jurčić.

Osvrćući se na nominalne podatke, Jurčić je rekao: “Kad se uspoređujemo sami sa sobom, može se reći da smo rasli. Međutim, cijeli svijet raste, a u usporedbi s njim, mi smo rasli ispodprosječno.”

“Od 2005. do 2023. prosječno smo rasli godišnje 1,6 posto, dok su zemlje poput BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore rasle 2 posto, a Turska čak 4 posto”, istaknuo je Jurčić, naglašavajući važnost komparativne analize.

Kada se govori o porastu kreditnog rejtinga, Jurčić ističe da to “apsolutno ne znači ništa za građane”. Rejting agencije, kako je objasnio, su u službi MMF-a, a procjenjuju mogućnost država da otplate svoje dugove, ne brinući se za životni standard građana.

Primjer Grčke ilustrira ovu situaciju: “Tamo su smanjene mirovine i plaće službenika da bi država mogla otplaćivati dugove. Iako su pali na granicu siromaštva, kreditni rejting je postao bolji. To pokazuje da rejting agencije gledaju isključivo interese međunarodnih institucija koje posuđuju novac državama”, zaključio je Jurčić.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.