16.10.2024. 18:13
0
Generali Armije RBiH: Predsjednik Izetbegović će uvijek biti simbol naše časne borbe i neprikosnoveni autoritet
FOTO: muzejalijaizetbegovic.ba
Događaji i izjave, kojih smo bili svjedoci u posljednjih par dana, i približavanje godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića (19. oktobar, op.a.), nagnala nas je da se oglasimo po pitanju: "Šta je nama Alija Izetbegović?”
Time je Udruženje generala BiH započelo svoju reakciju na nedavne izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je uporedio rahmetli Izetbegovića i presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

- U najtežem vremenu agresije na našu državu svi mi patriotski i slobodarski opredjeljeni Bosanci i Hercegovci bili smo prisiljeni ni od čega stvarati odbrambenu armiju, koja je morala braniti i državu i njene narode od razaranja, etničkog čišćenja, stravičnih zločina, silovanja… I u takvom vremenu bezprizornog uništenja svega bosanskohercegovačkog, Armija RBiH nikada nije imala u svojoj doktrini provođenje bilo kakvih zločinačkih nakana i djela. Mi, ratni komandanti, smo uvijek naređivali svojim jedinicama apsolutno poštivanje međunarodnog ratnog prava i Ženevske konvencije - naveli su.

Dodali su da u svemu tome imali smo punu podršku našeg predsjednika i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, a svako njegovo naređenje i naređenje vrhovne komande je posebno potenciralo poštivanje ovih pravila.

- Svako njegovo obraćanje nama, počinjalo je i završavalo se napomenom o časnoj ulozi nas i naših boraca u tome teškom vremenu kada su agresori vršili teške zločine i ponosili se time. Što se nas bosanskohercegovačkih generala i oficira tiče, predsjednik Izetbegović će uvijek predstavljati jedan od simbola naše časne borbe i neprikosnoveni autoritet. Smatramo da svaka neistinita izjava o predsjedniku Predsjedništva RBiH nanosi nemjerljivu štetu i vrijeđa nas pripadnike Armije RBiH, građane, iskrene patriote i sve nas koji smo trpili strahote agresije koja je kulminirala genocidom nad Bošnjacima u UN zaštićenoj zoni Srebrenica.

Rahmetli Alija Izetbegović je u sjećanju svih demokratski opredjeljenih svjetskih političara, diplomata i intelektualaca, bio i ostao čovjek i državnik visokih moralnih i ljudskih vrijednosti - naveli su iz Udruženja generala.

Potvrda tome, kažu, su riječi visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, pokojnog Paddya Ashdowna: “Da se izabere tolerancija, da se izabere suzdržanost i odbaci isključivost potrebna je hrabrost. Čak ni najžešći kritičari Alije Izetbegovića ne bi mogli poreći da je on posjedovao tu osobinu u velikoj mjeri.”.

- Godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića je prilika da se svi sjetimo velikog i časnog čovjeka koji je ugradio sebe u izgradnju i odbranu naše države, izgradnju njenog međunarodnog ugleda i stvaranju prijateljskih veza širom svijeta. Eto dragi prijatelji i oni drugi, ovo je nama Alija Izetbegović. Neka mu je rahmet i vječna slava - zaključili su iz Udruženja generala BiH.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.