11.7.2024. 11:32
1
Šta je rahmetli Alija Izetbegović rekao novinarima dan nakon 11. jula 1995. godine: Četnici su razoružali tamošnji Holandski bataljon snaga UN-a, odvajaju žene i muškarce...
Portal Oslobođenja, objavio je danas tekst iz arhive ovog lista koji datira iz 13. jula 1995. godine, odnosno, dan nakon konferencije za novinare prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tekst iz arhive prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović na jučerašnjoj konferenciji za novinare zatražio je od Ujedinjenih naroda i Nata da silom uspostave narušenu zonu Srebrenice u granicama prije napada, odnosno u granicama iz maja 1993. godine.

- Ako to neće ili ne mogu, rekao je predsjednik Izetbegović, tražimo da to javno kažu. Bosanskohercegovačke legalne vlasti takođe traže da na svaki način uključujući i bacanje iz zraka, zajedno sa UNHCR, UN i Natom osiguraju šatore, hranu i lijekove za izbjeglo stanovništvo u pravcu zaštićene zone i evakuiranje ranjenih i bolesnih civila u suprotnom pravcu. Ako i to ne mogu ili neće da učine, prema riječima predsjednika Izetbegovića, onda to moraju kazati javno.

To je, istakao je on, najmanje što su nakon svega dužni prema ovoj zemlji, ravnopravnoj članici Ujedinjenih naroda i prema ovom narodu.

- Sadašnja konfuzija u izjavama pojedinih čelnika UN i Nata, evropskih i američkih državnika, samo dalje usložnjavaju i onako tesku situaciju. Njihovi negativni odgovori, naravno, značili bi javni pristanak na legalizaciju sile u međunarodnom pravu i prihvatanje genocida kao svršene činjenice i ratnih zločinaca kao ravnopravnih pregovarača, rekao je predsjednik Izetbegović.

To je i razlog zašto UN i Nato izbjegavaju jasne odgovore, ali i razlog zašto ih država Bosna i Hercegovina traži.

- Bojim se da je najnoviji razvoj situacije već dao odgovore na sva naša pitanja, rekao je predsjednik Izetbegović.

On je istakao da je neposredno prije dolaska na konferenciju za novinare imao telefonski razgovor iz koga se, kako je rekao, moglo zaključiti da su četnici ušli u Potočare, naselje nedaleko od Srebrenice, gdje su se sklonile izbjeglice.

- Kako sam saznao, četnici su razoružali tamošnji Holandski bataljon snaga UN, odvajaju žene i muškarce, a muškarce vode na stadion. Ova vijest nije potvrđena, ali mi se čini da je dovoljno pouzdana, rekao je predsjednik Izetbegović.

On je takođe rekao da srpske trupe dolaze sa sjevera i sa juga prema Žepi.

Na novinarsko pitanje da li su i kakvi razgovori ostvareni sa Jasušijem Akašijem ili bilo kojim drugim funkcionerom UN, predsjednik Izetbegović je odgovorio:

- Protekla dva dana ja sam bio na terenu. Naš ministar vanjskih poslova Muhamed Šaćirbegović imao je takve razgovore. Kada je riječ o Akašiju, ti razgovori i odgovori ne ohrabruju. Ocito je da se kolebanje međunarodne zajednice nastavlja.

Predsjednik Izetbegović takođe je rekao da je Jasuši Akaši oličenje neodlucnosti koja je dovela do tragedije u BiH. On je podsjetio i na to da je Akaši još prošle godine, tijekom četničke ofanzive na Goražde, propustio priliku da uništi "mašinu za ubijanje".

- Da li je to on uradio namjerno ili iz kukavičluka? Svi smo svjedoci da smo mi upozoravali da će ta "mašina" seliti iz jedne zaštićene zone u drugu, rekao je Izetbegović.

- Ujedinjeni narodi doveli su do današnje situacije. Sve njihove akcije bile su redovno zakašnjele i krajnje nedovoljne, rekao je on.

Kada je riječ o ostanku snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, predsjednik Izetbegović je rekao:

- U svakom slučaju nećemo produžavati mandat nakon novembra ove godine. Mislim da nećemo zahtijevati njihov odlazak prije tog perioda, mada ćemo i to pitanje razmatrati, rekao je predsjednik Izetbegović.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.