18.10.2024. 14:36
Brašno ponovo poskupljuje od sljedećeg mjeseca
Građane Federacije BiH očekuju nova poskupljenja. Zbog rasta uvoznih cijena pšenice, od sljedećeg mjeseca će brašno postati skuplje, piše Avaz.

U manjem bh. entitetu već su najavljena povećanja cijena brašna. Prema riječima Ivice Majića, direktora jedne od vodećih kompanija za proizvodnju brašna, poskupljenje je praktično neizbježno. Cijena uvozne pšenice, kako navodi, porasla je za oko 15 posto u odnosu na ljeto.

“Početkom novembra realno je očekivati više cijene brašna. O kojem je postotku riječ, trenutno ne znam, jer čekamo da se u računovodstvu urade kalkulacije. Međutim, to ne bi trebao biti udar na kućni budžet, budući da računamo kako će vreća brašna od 25 kilograma biti skuplja između 50 i maksimalno 75 feninga” rekao je Majić.

Smatra da se do kraja godine cijene neće dalje mijenjati, iako, kako ističe, situacija na tržištu ostaje neizvjesna.

“O padu cijene pšenice nema govora. Mogu samo rasti ili stagnirati. Mi ovisimo o uvozu. Oslonjeni smo na Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, a što se tiče naše proizvodnje, to sameljemo za mjesec”, kaže Majić.

Poskupljenja brašna obično uzrokuju rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda. Udruženja potrošača smatraju da je najavljeno povećanje cijena brašna neopravdano.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK, ističe da je teško opravdati poskupljenje, iako je godina bila sušna, a BiH zavisi od uvoza.

“Pratit ćemo berzu i rast cijena te ih porediti s prethodnim godinama. Ali smatramo i da bi država iz svojih fondova trebala određenim subvencijama pomoći poljoprivrednicima kako ne bi došlo do lančanog povećanja cijena svih proizvoda” rekla je predsjednica Udruženja potrošača TK.

(Erna H.) 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana