Paradajz se smatra rajskim voćem, pa smo s razlogom ovu supu nazvali rajskom.
Sastojci:
1 kg paradajza
700 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
20 ml ulja
1 luk
3 češnja bijelog luka
svježi peršun
suhi bosiljak
so
biber
Paradajz zarežite po vrhu i stavite ga u vrelu vodu. Kuhajte oko 10 minuta, pa ga izvadite iz vode i ostavite da se malo ohladi. Ogulite kožicu i narežite na kockice.
U većoj šerpi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite sitno nasjeckan luk. Nakon par minuta dodajte nasjeckan bijeli luk i kockice paradajza. Začinite sa sitno nasjeckanim svježim peršunom i suhim bosiljkom. Posolite i pobiberite po želji. Dinstajte oko desetak minuta.
Potom, sve prelijte temeljcem i nastavite kuhati oko 20 minuta. Tada dodajte vrhnje za kuhanje i skinite supu s vatre. Štapnim mikserom izradite krem supu.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.