Kada počnete kuhati, eksperimentisanje sa namirinicama i začinima je neminovno. Nekada eksperiment ne uspije i budete razočarani, a ponekad to bude hit! Kelj uljevak ćete često praviti!
Sastojci:
200 g kelja
4 jaja
1 luk
50 g suhog mesa
3 češnja bijelog luka
1 tikvica
2 kašike brašna
150 ml mlijeka
100 g krem sira
maslinovo ulje
svježi peršun
so
biber
Listove kelja potopite u vodu i stavite da kuhaju. Kada voda proključa, kuhajte ih još 5 minuta, pa izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
U većoj tavi zagrijte ulje, pa dodajte sitno nasjeckan luk, a potom i na kockice narezano suho meso. Propržite kratko, te dodajte sitno narezan bijeli luk, te tikvicu izrezanu na kockice. Posolite i pobiberite, i pržite par minuta. Tada dodajte brašno, pa ga dobro umiješajte u sadržaj tave.
Potom, ulijte 50 ml mlijeka, pa sve dobro izmješajte kako se brašno ne bi zgrudvalo. Dodajte i skuhani kelj, koji ste prethodno izrezali na trakice. Kada sve proključa, smanjite vatru, te ulijte ostatak mlijeka (100 ml) i krem sir. Krčkajte sve desetak minuta, pa skinite s vatre i ostavite da se prohladi.
U posebnoj zdjeli umutite jaja, pa ih umiješajte u ostatak smjese zajedno sa sitno nasjeckanim svježim peršunom. Smjesu izlijte u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Uljevak pecite oko pola sata.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.