Kombinacija sira i mesa je uobičajena za mezu kod nas, ali ako želite isprobati nešto drugačije, škampi mogu biti odlična zamjena. A za dodatni gastro užitak, tu je i kremasti umak pun okusa.
Sastojci:
500 g škampa
2 l vode
20 g soli
umak:
100 ml jogurta
50 g milerama
30 g majoneze
3 češnja bijelog luka
10 ml konjaka
10 g gustina
1 kašika senfa
1 kašika koncentrata paradajza
sok 1 limuna
so
biber
U veliku šerpu ulijte vodu, pa kad proključa dodajte so i promiješajte. Tada stavite škampe i kuhajte ih 2-4 minute. Ostavite ih da se ohlade u potpunosti.
Umak pripremite tako što ćete u veću zdjelu dodati konjak, jogurt, mileram, majonezu, te senf i koncentrat paradajza. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte još sitno nasjeckani bijeli luk, gustin, sok limuna, so i biber. Sve još jednom izmiješajte i poslužite uz škampe i kriške francuskog hljeba.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.