Ovaj kolač od jabuka se doslovno topi u ustima. Bez suvišnih komplikacija u pripremi dobijete slasne i sočne zalogaje.
Sastojci:
1 kg jabuka
200 g brašna
200 g šećera
100 g zobenih pahuljica
100 g putera
1 kašika cimeta
20 g gustina
1 kašičica kardamona
korica 1 limuna
Jabuke ogulite i očistite od košpica i peteljki, pa ih narežite na tanke kriške. U posebnoj zdjelici pomiješajte 100 g šećera, gustin i kardamon, pa sa tom smjesom pospite jabuke i sve dobro izmiješajte. Jabuke, potom, poslažite na dno tepsije.
U drugu zdjelu stavite brašno, zobene pahuljice, ostatak šećera, cimet, te narendanu koricu limuna. Ubacite i kockice putera sobne temperature, pa sve izmijesite rukama dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu rasporedite po jabukama i blago je utisnite rukama.
Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.