Hrskav s vana, a iznutra mekan i još uz to nevjerovatno miriše. Takav je pivski hljeb, koji traži malo više vremena za rast tijesta, ali kad se jednom ispeče, ostaje vam da uživate u svakom zalogaju.
Sastojci:
450 g brašna
220 ml vode
120 ml piva
7 g soli
7 g instant kvasca
1 kašika sirćeta
U veću i dublju zdjelu uspite brašno, pa mu dodajte so i kvasac, te lagano izmiješajte. Zatim, ulijte pivo, vodu i sirće, pa drvenom kašikom zamijesite glatko tijesto.
Tijesto prekrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 12 sati, ili preko noći.
Nakon toga, tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, formirajte oblik hljeba koji želite, prekrijte plastičnom folijom, te stavite na toplije mjesto. Pustite da tijesto nadolazi najmanje dva sata.
Nadošlo tijesto prebacite u kalup ili tepsiju u kojoj ćete ga peći, pa prekrijte aluminijskom folijom. Pecite hljeb na 250 stepeni oko 20 minuta. Potom ga izvadite, skinite foliju i smanjite temperaturu na 220 stepeni. Vratite hljeb u rernu i pecite još 15 minuta ili dok ne dobije željenu boju.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.