Kad ste u žurbi, a prilično ste gladni, onda recepti za uljevake vrijede suhog zlata. Jedan od njih je i ovaj za seoski uljevak koji je sočan, mekan i preukusan.
Sastojci:
150 g brašna
500 ml mlijeka
2 jaja
20 g sudžuke
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
preljev:
150 g kajmaka
100 g travničkog sira
U posudu dodajte jaja i mlijeko, pa ih ručnom mutilicom izmiksajte. U brašno dodajte so i prašak za pecivo, pa ga postepeno umiješajte u smjesu. Smjesa bi trebala biti gušća od one za palačinke.
Na kraju u smjesu umiješajte komadiće sudžuke, pa sve izlijte u nauljenu tepsiju. Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Gotov uljevak premažite kajmakom i pospite mrvicama travničkog sira.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.