Kozice su same po sebi slasan zalogaj, pa još kad im dodamo krem umak... prejedanje je neminovno! I odlično se slažu uz palentu.
Sastojci:
300 g kozica
1 tikvica
1 luk
1 ljubičasti luk
3 češnja bijelog luka
50 ml bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
1 kašika brašna
maslinovo ulje
biber
so
svježi peršun
palenta:
1 l vode
1 kašika crvene paprike
300 g palente
U većoj tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk i ljubičasti luk. Poslije par minuta, dodajte i sitno nasjeckan bijeli luk. Kad se arome prožmu, ubacite i kozice, pa sve dobro promiješajte i pržite par minuta.
Potom, dodajte tikvicu izrezanu na kockice, posolite i pobiberite po želji. Ulijte bijelo vino i krčkajte par minuta kako bi se tečnost reducirala. Na kraju dodajte vrhnje i brašno, pa sve dobro umutite kako se ne bi stvorile grudvice. Pospite sve sitno nasjeckanim svježim peršunom i skinite s vatre.
Kao prilog pripremite palentu. U veću šerpu ulijte 1 litar vode i pospite sa crvenom paprikom u prahu. Kada voda proključa, posolite, smanjite vatru i postepeno dodajite palentu neprestano miješajući. Palentu kuhajte oko 5-7 minuta uz povremeno miješanje.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.