Prehrana najdugovječnijih ljudi u plavim zonama uglavnom je biljnog porijekla. Blizu 95 posto namirnica čine povrće, voće, žitarice, grahorice, orašasti plodovi i sjemenke.
Najdugovječniji ljudi svijeta žive u takozvanim plavim zonama. Postoji pet plavih zona: italijanski otok Sardinija, japanski otok Okinawa, grčki otok Ikarija, poluotok Nicoya u Kostariki i kalifornijski grad Loma Linda.
Ne samo da na spomenutim mjestima živi najvećih broj ljudi starijih od 100 godina već su ondje i grupe ljudi koje su ostarile bez većih zdravstvenih problema, prenosi Punkufer.
Istraživanja Dana Buettnera, koji je prvi identificirao plave zone, pokazala su da na njihovu dugovječnost utiče nekoliko faktora, od pozitivnog pogleda na život i male količine svakodnevnog stresa do čistog zraka, redovne vježbe i kvalitetne hrane.
Namirnice biljnog porijekla
U njihovim jelima može se naći mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, ali u manjoj mjeri. Oni obično zastupaju tek oko pet posto namirnica na tanjiru.
Najdugovječniji ljudi u plavim zonama ne prejedaju se. Meso jedu otprilike jedanput sedmično i pritom ne konzumiraju salame, hrenovke i slične procesirane proizvode, već prednost daju organski uzgojenoj piletini, svinjetini i janjetinu.
Obično pojedu porciju mesa veličine stisnute šake.
Ultraprocesirana hrana
Riba je važan dio njihove prehrane, a na njihovom meniju naći će se srdele, pastrmke, oslići i slične vrste nekoliko puta sedmično. Nekoliko puta pojest će i manje količine proizvoda od kozjeg i ovčjeg mlijeka poput sira i jogurta, a svaki drugi dan i po jedno jaje.
Na njihovim tanjirima nikad se neće naći industrijski ultraprocesirana hrana. Ako pogledate deklaraciju na proizvodu i ne prepoznajete sastojke ne etiketi, riječ je o takvoj vrsti proizvoda koje najzdraviji ljudi svijeta izbjegavaju.