16.10.2024. 14:28
0
Da li će istraga o smrti tinejdžerke iz Sarajeva dovesti do novog slučaja Gadžun?
Šesnaestogodišnjoj djevojčici iz Sarajeva Džejli Drapić, koja je preminula 11. oktobra, danas će se klanjati dženaza. Tužilaštvo KS je obaviješteno o njenoj smrti i poduzima sve radnje u cilju provjere svih okolnosti smrti, potvrdila je to jučer portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Šta je za sada poznato? 

Djevojčica je, naime, sa roditeljima potražila medicinsku pomoć nakon što joj je izvađen zub u privatnoj stomatološkoj ambulanti, nakon čega je došlo do naglog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja. Zbog upalnog procesa razvila se sepsa te je u izuzetno teškom stanju hitno prevezena na KCUS gdje je preminula.

Završena je obdukcija tijela 16-godišnjakinje koja je preminula 11. oktobra na KCUS-u nakon komplikacija koje su nastale poslije vađenja zuba u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu. Navodno je u pitanju privatna stomatološka ordinacija dr. Harisa Mekića. 

Rezultati obdukcije će pokazati tačan uzrok smrti tinejdžerke koja je preminula na KCUS-u.  Na osnovu tih rezultata bit će naložene daljnje mjere odnosno ispitivanje svjedoka, saopćilo je Tužilaštvo KS. 

Dženaza će biti klanjana u 16.15 sati na mezarju Nišan - Jarčedoli. 

Slučaj Gadžun i paralele

U javnosti se, iako se još uvijek o aktivnostima nadležnog tužilaštva ne zna mnogo, povlači paralela slučaja mlade tinejdžerke i već dugogodišnjeg slučaja djevojčice Džene Gadžun. Dvije godine nakon smrti, u septembru prošle godine, trebalo je početi suđenje, a tada su počeli i prvi problemi. Podsjećamo, djevojčica Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u. U ovom predmetu optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović.

Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen. Spočitava mu se prijateljska veza sa tadašnjim ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, iako je tadašnji ministar Vranić naložio inspekcijski nadzor privatne klinike u vlasništvu Bejtovića.  Iz rezultata inspekcijskog nadzora koji je naložen može se zaključiti da je "vlasnik bio dužan obezbijediti svu potrebnu ispravnu opremu te da je bio obavezan da redovno servisira i atestira anesteziološku opremu.”

U međuvremenu, izvršen je inspekcijski nadzor u decembru 2021. godine u 50 privatnih ordinacija, a zbog nepravilnosti u radu zatvoreno njih sedam. Dakle, prije skoro 3 godine. 
 
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom periodu (novembar i decembar) izvršila je inspekcijski nadzor u privatnim praksama i poliklinikama nakon što je smrtno stradala djevojčica Džena Gadžun poslije operacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, saopćeno je tada.  Tadašnji ministar zdravstva KS Haris Vranić zatražio je pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području Kantona Sarajevo u kojima se provode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji. Upit o inspekcijskom nadzoru za prethodne godine smo poslali, a do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Nesretna tinejdžerka koja je, prema za sada poznatim detaljima, preminula zbog infekcije zuba biće ukopana danas. O aktivnostima nadležnog tužilaštva, nadamo se biti obaviještena javnost.  

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.