16.10.2024. 15:04
0
Slučaj "Dženan Memić": Josip Barić traži naknadu štete poslije oslobađajuće presude
Nakon što je pravomoćno oslobođen optužbe za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića u februaru 2016. godine, Josip Barić je tužio Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete za vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Amra Ličina, koja je na pripremnom ročištu mijenjala Barićevog punomoćnika Kadriju Kolića, kazala je da je među dokazima Sudu dostavila naredbu o obustavi istrage, rješenje i presudu Vrhovnog suda Federacije BiH, nalaze Federalne uprave policije, naloge za vještačenje, drugostepenu presudu Državnog suda i članke iz medija.

Ličina je izjavila da je dostavila i dodatne dokaze, među kojima su zahtjev za vraćanje privremeno oduzetih predmeta, prijedlog za vansudsku nagodbu, akt i odgovor Ministarstva pravde iz 2023. godine, kopiju posjeta za period koji je tužilac proveo u pritvoru, a sve radi, kako je rekla, utvrđivanja okolnosti potraživanja naknade štete.

Predloženo je i Barićevo saslušanje na okolnosti navoda iz tužbe te vještačenja.

- Zadatak bi bio da se u skladu sa svim dokazima utvrdi nastala nematerijalna šteta i to za svaki dan neosnovanog lišenja slobode tužitelja, kao i nematerijalna šteta zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede ugleda i časti za period od 23. aprila 2021. do 15. jula 2021., a za drugi dio tokom cijelog vremena lišenja slobode do danas - izjavila je Ličina i navela da je Barić u pritvora bio 84 dana.

Pomoćnik državnog pravobranioca Sead Zukanović je izjavio da ostaje kod odgovora na tužbu i predložio je odgađanje pripremnog ročišta kako bi se tužena strana mogla izjasniti na nove predložene dokaze tužioca.

Josip Barić je sa još tri osobe pravomoćno oslobođen optužbe da je razgovor sa Alisom Ramić na razne načine predstavljao u službenim zabilješkama, kao i da je od nje propustio izuzeti džemper iako mu je to naredio postupajući tužilac.

Naredno ročište po Barićevoj tužbi je zakazano za 21. januar 2025. godine, piše Detektor.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.