26.07.2025 21:31
0
Osvježavajuća krem supa od karfiola za ljetne dane
Lagano kremasta supa od karfiola odlična je i za toplije dane jer se može poslužiti mlaka ili potpuno ohlađena. Hranljiva je, ali ne opterećuje želudac, pa je idealan izbor za ljetni obrok. Jednostavna priprema i blagi okus čine je savršenim jelom kada želite nešto lagano, a opet zasitno.

Ispecite karfiol

Najprije ga narežite na manje komade, rasporedite po plehu za pečenje i prelijte s dvije kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite u rerni na 220 stepeni oko 25 do 35 minuta, dok ne omekša.

Pripremite supu

Pred kraj pečenja, u loncu zagrijte kašiku maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckan luk i prstohvat soli. Pirjajte 5 do 7 minuta, dok luk ne omekša i ne postane staklast. Dodajte nasjeckani bijeli luk i kratko pržite, uz stalno miješanje, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, zatim ulijte temeljac.

Ubacite karfiol

Nekoliko manjih komada ostavite sa strane za ukras, a ostatak dodajte u lonac. Povećajte temperaturu dok ne prokuha, zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta uz povremeno miješanje.

Izmiksajte

Sklonite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. Sipajte supu u blender i miksajte (po potrebi u nekoliko tura). Dodajte maslac, ponovo izmiksajte, zatim umiješajte limunov sok i malo muškatnog oraščića. Još jednom kratko izmiksajte i dosolite po ukusu. Poslužite sačuvane komadiće karfiola na vrhu.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.