15.10.2024. 14:28
1
Klanjana dženaza žrtvama poplava u Jablanici: Naša je trajna obaveza prema njihovim porodicama, ne smijemo zaboraviti
FOTO: Faktor
U haremu "Jasen" u Jablanici danas se slila Bosna i Hercegovina na kolektivnu dženazu-namaz 19 osoba koje su nastradale u razornim poplavama na području Donje Jablanice.

Suze, tišina, dove, bol, tople riječi, čvrsti zagrljaji, iskrena saučešća sa onim koji su izgubili najmilije. Tako je danas izgledala Jablanica. Ljudskost je stupila na pijedestal, a članovi porodica poginulih, iako bol nisu mogli prikriti, dogodi se i poneki osmijeh zahvalnosti.

Danas su svi podijelili njihovu bol… A oni se nadaju da neće biti zaboravljeni ni nakon dženaze, jer tada im je još više potrebna pomoć.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ukop nastradalih bit će organiziran na mjesnim mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica Ekrem-ef. Hodžić je prije dženaze rekao:
- Mi smo ovdje danas svjedoci tuge koja je Jablanicu zadesila. Dijelili ste tu bol sa nama i dijelite je. Danas kada ispraćamo naše najmilije vi ste danas tu uz nas. Hvala vam.

Velika je ovo tuga, veliki je ovo trenutak za mnogo veće čaršije a kamoli našu Jablanicu. Kao glavni imam dijelim bol sa našim porodicama. Još jedno ljudsko hvala svima što smo pokazali da uz vjeru u istinu i pokazivanje dobra može razvedriti tamne oblake. Zato činimo uvijek dobro jer dobro pobjeđuje.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović također se obratio prisutnima.

- Hvala vam sto ste došli danas da sa nama na dostojanstven način podijelite ovu bol, da ispratimo naše Jablaničane i Jablaničanke na bolji svijet. Oni su se borili da spase vlastite živote. Neki od njih poput Ernada rahmetli spašavali su i tuđe živote. Ova dženaza veliki je ibret, velika je opomena svima nama ljudima koji raspoznajemo ovaj svijet i iz toga izvlačimo poruke.

Ova nesreća ujedinila nas je sve. Ujedinila je sve narode i sve religije ove divne domovine. Pokazali smo i vidjeli kolika je krhkost i slabost naših života i prolaznost naša na ovom svijetu. Moramo se uputiti putem dobra, zajedništva i solidarnosti. Jablanica je ovih dana imala tu podršku dobrih ljudi. Ta solidarnost trebala bi ostati na strani Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa, svih unesrećenih - kazao je muftija mostarski.

- Suvišan je svaki govor ovdje danas izuzev riječi gdje uzdižemo Boga i njegovog poslanika Muhammeda a.s. Okupili smo se da ispratimoo našu braću i sestre na ahiret. Iako je tuga, i velika bol u našim srcima, svjesni smo da o nama odlučuje dragi Bog.

Danas ispraćamo ovih 19 šehida jer oni to jesu. Onaj koji se utopio on je šehid. Molim dragog Boga da ih uvede u dženetske bašte a njihovim porodicama da da sabur. Naša je trajna obaveza prema njima i njihovim porodicama. Ne smijemo ih ostaviti, njihove porodice zaboraviti - poručio je reis Kavazović.

U poplavama i klizištima koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u noći sa 3. na 4. oktobra poginulo je najmanje 26 osoba i to na području Jablanice 19 osoba, u Konjicu četiri, te tri u Fojnici.

Nakon što su pronašli tijelo posljednje žrtve u Donjoj Jablanici, spasioci su nastavili potragu za još jednom nestalom osobom u Konjicu, piše Faktor. 

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.