16.10.2024. 8:25
0
Ministarstvo se oglasilo o lažnim dojavama u sarajevskim školama
Lažne dojave o postavljenim bombama su paralizovale školske ustanove u Kantonu Sarajevu, a nakon toga je uslijedio sastanak Vijeća roditelja KS i predstavnika Ministarstva za obrazovanje i odgoj KS.

U saopćenju se navodi da učesnici sastanka "daju punu podršku svima koji daju svoj doprinos da svakodnevno stvaranje nemira i izazivanja nesigurnosti što prije prestane". 

Pozvali su Vladu KS i sve nadležne institucije na "hitnu primjenu multisektorskog pristupa u rješavanju ovog problema".

Također, naglašena je i potreba za dodatnom zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika. 

- Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima - navedeno je.

Zatražili su i od Vlade KS, te nadležnih istražnih organa da se uključe i javnost upoznaju o kvalifikaciji krivičnih djela i vrstom krivičnih sankcija koje se mogu izreći počiniocu koji čini ovo krivično djelo.

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti realizirati edukacije i stručno savjetovanje direktora, stručnih saradnika i prosvjetnih radnika u cilju provođenja propisanih mjera i aktivnosti, kao i unapređenje istih, u smislu zaštite učenika i razvoj digitalnih kompetencija zaposlenih. Škole će nastaviti poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanom procedurom, a prije svega uvažavajući najbolji interes učenika, s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa u školskim klupama, posebno vodeći računa o prilagođavanju kalendara pismenih provjera znanja, kao i procesa ocjenjivanja uopće - navedeno je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.