16.10.2024. 11:11
0
Vijeće roditelja KS oglasilo se nakon sastanka s resornim Ministarstvom: "Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah"
Predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo održali su jučer sastanak s predstavnicima s Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje i Udruženja direktora osnovnih i srednjih škola u KS.

Doneseno je niz zaključaka među kojima su i ti da su sve stručne službe škola obavezne osigurati odgovarajuću psihosocijalnu podršku učenicima, ali da su škole u obavezi jasno obavijestiti učenike da lažna dojava o bombama predstavlja krivično djelo, te će počinioci, kao i roditelji maloljetnih počinilaca, biti krivično odgovorni. Jutros su uslijedile nove dojave.

“Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima. S obzirom na učestale dojave o lažno postavljenim bombama, škole su dužne strogo se pridržavati propisanih protokola evakuacije, dok će Ministarstvo i nadležne institucije usko nadzirati provedbu mjera”, navodi se u zaključcima.

Roditelji su pozvani da više pažnje posvete nadzoru svoje djece, naročito kada je riječ o njihovim aktivnostima u digitalnom prostoru. Iz Vijeća roditelja poručuju da će aktivno raditi na jačanju svijesti o posljedicama ovih krivičnih djela.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vijeće roditelja KS daju punu podršku svima koji doprinose prestanku izazivanja nesigurnosti u našim školama. Zahtijevamo da Vlada Kantona Sarajevo i nadležni istražni organi što prije obavijeste javnost o sankcijama za ove ozbiljne prekršaje i preduzmu sve korake kako bi se osigurala sigurnost učenika i nastavak redovnog obrazovnog procesa. Pozivamo Vladu KS da hitno djeluje, uključujući osiguranje mentalne podrške učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima putem centara za mentalno zdravlje i drugih relevantnih službi. Škole su ne samo obrazovne institucije već i mjesta gdje se prepoznaju širi društveni problemi. Zbog toga rješavanje ovih problema zahtijeva odlučnu i koordiniranu akciju svih sektora”, ističe se.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti s edukacijom i stručnim savjetovanjem školskih kadrova kako bi se osigurao najbolji interes učenika i kontinuitet obrazovnog procesa.

“Nadležni istražni organi moraju intenzivno raditi na sigurnosti i zaštiti školskih zajednica, te otkrivanju i kažnjavanju počinilaca ovih krivičnih djela. Danas, 16.10., ponovo smo suočeni s dojavama o bombama u školama Kantona Sarajevo. Tražit ćemo hitan sastanak s Vladom KS i svim resornim ministarstvima, jer je krajnje vrijeme da prestanu samo posmatrati i počnu djelovati. Očekujemo da hitno i konkretno preuzmu odgovornost za sigurnost učenika, normalizaciju nastavnog procesa i pronalaženje počinilaca dojava bombi. Naša djeca zaslužuju da se odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se vratili u školske klupe bez straha. Vijeće roditelja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje čine sve što je u našoj moći, ali je očigledno da bez odlučnog i hrabrog djelovanja Vlade i nadležnih institucija ovaj problem neće biti riješen. Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah”, poručuju iz Vijeća roditelja KS.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.