16.10.2024. 12:57
1
Bošnjaci najugroženiji u državi u kojoj su većina - Istraživanje pokazalo poražavajuće podatke: Veliki broj Bošnjaka nedostaje u javnim ustanovama
Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini javnosti je predstavio poražavajuće podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenih u državnim institucijama.

Debalans Bošnjaka nije prisutan samo u institucijama Bosne i Hercegovine čije je sjedište u Mostaru i Banjoj Luci, nego i u Sarajevu, glavnom gradu države u kojoj su Bošnjaci većina.

Analizirajući podatke zaključno sa 31. decembrom 2023. godine može se utvrditi da je u 48 institucija Bosne i Hercegovine, čije sjedište je u Sarajevu, zaposleno ukupno 2.073 Bošnjaka (44,50%).

Uzimajući u obzir odredbe člana 7. Zakona o upravi, u 33 institucije Bošnjaka je manje nego što zakon propisuje i to na 299 pozicija.

Veliki broj Bošnjaka nedostaje posebno u sedam državnih ministarstava, te Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) i Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Debalans Bošnjaka je izrazito izražen u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine gdje ih je zaposleno samo 23% i u Upravi Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja u kojoj je zaposleno samo 19% Bošnjaka, odnosno, samo se četiri zaposlenika izjašnjavaju kao Bošnjaci od ukupno 26 zaposlenih osoba.

Podsjećamo na odredbe člana 7. Zakona o upravi:

"U organima uprave osigurava se odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini". 

Posljednji Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini je iz 2013. godine -  50,11% Bošnjaka, 30,78%  Srba, 15,43% Hrvata i 3,68 Ostalih.

U analizi nedostaju podaci za Sekretarijat Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje nikada nije objavilo podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenih.

Debalans Bošnjaka u institucijama Bosne i Hercegovine - Sjedište u Sarajevu.jpg - Debalans Bošnjaka: Institucije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.