16.10.2024. 13:53
0
Generalni sekretar HNS-a prijeti vraćanjem "Hrvatske republike u BiH": "Ukoliko Veliko vijeće potvrdi presudu Kovačević, sve je moguće"
"Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je donesena u prvom stepenu", rekao je u emisiji Kompas RTV HB generalni sekretar HNS-a Josip Merdžo.

On je istakao i da, poučeni kojekakvim događanjima od strane suda i sudova ne bi trebalo biti ni veliko iznenađenje ako bude drugačije.

"U ovom trenutku zaista vjerujem da razum, argumentacija, a prije svega određeno političko-pravno sagledavanje BiH kao države vodi k tome da ta presuda zaista postane besmislena", rekao je i dodao kako samim time što je Veliko vijeće pristalo na apelaciju bh. agentica, a to čini rijetko pokazuje manjkavosti presude u slučaju Kovačević.

Komentirao je pismo koje je advokatski ured Christiana Schmidta uputio Evropskom sudu za ljudska prava, a putem kojega se u predmetu Kovačević uključio kao prijatelj suda te je istaknuo kako se u samom pismu Schmidt nekoliko puta pozivao i na izdvojeno mišljenje austrijske sutkinje Gabriele Kucsko-Stadlmayer.

"Prva stvar, spomenuo je termin delegitimiranje ustavnog okvira, a to je rušenje temelja države. Druga stvar je podjela vlasti koja je još od Washingtona jedno od temeljnih načela funkcioniranja BiH. OHR je prepoznao ova dva ključna segmenta i imao je razloga za zabrinutost samog ishoda žalbenog postupka", kazao je Merdžo i dodao kako su htjeli poduzeti određene korake kojima bi htjeli ukazati Velikom vijeću u kakav se rizik upušta.

Objasnio je kako je delegitimiranje ustavnog okvira prijetnja miru.

Upitan zbog čega je Schmidt dobio podršku Amerikanaca te jesu li "shvatili da presuda vodi u demontiranje Aneksa četiri Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma" kazao je kako je Schmidt jasno naglasio dekonstituiranje pravnog okvira te da to povlači ogromne političke poveznice ako dođe do potvrde presude.

Naveo je i kako je Kovačević nekoliko puta mijenjao svoju nacionalnu pripadnost a učešće bošnjačkog lobiste suca Farisa Vehabovića u toj i drugim presudama nazvao je agitiranjem.

"Na to smo iz HNS-a ukazivali Evropskom sudu za ljudska prava. On je jedno vrijeme bio maknut i suspendiran. Koliko sam informiran mislim da su trenutačno svi predmeti koji su podneseni protiv BiH stavljeni na led dok se ne vidi što s Vehabovićem. On je svojim djelovanjem kompromitirao sam Sud i svoje kolege", naveo je.

Upitan hoće li Kovačević "tjeranjem lisice istjerati King Konga", to jeste hrvatsku republiku u BiH, pojasnio je da je sve moguće ako Veliko vijeće potvrdi presudu Kovačević.

"Tu se otvara utakmica malo više razine", naveo je i istaknuo i kako sve ukazuje na to da je dio bošnjačke politike zaigrao na pogrešnu kartu.

"Možete se osloniti na članak kršenje ljudskih prava, ali zaboraviti kontekst konstrukcije BiH ovakve kakva jeste je nemoguće", rekao je Merdžo.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.